Nyheter

Nyheter

Sommarkurser på Ädelfors folkhögskola, småland 2017!

Utställning och föreläsning i Jönköping

Vinnaren av en illustration från min nya bok

Den modiga tranan Tore är:

Elisabeth Gustafsson från Härnösand

Den modiga tranan Tore är illustrerad av Joakim Depui

Illustrationen är i måttet 30X40cm   Pris 180 :- exkl ram

Skinnarspelet arrangerar i år utställningen Den underbara pälsen, en utsällning av Täpp Lars pälsar. Täpp Lars medverkar också på scenen.

Täpp Lars håller föredrag om Fäbodliv på Kristinehovs Malmgård 14 juni kl 13,30

Boksläpp 30 maj


12 maj, 2015


Pälsar för prinsar och prinsessor


23 februari, 2015

 


 


Vackra vita vinterpälsar  för alla prinsessor och prinsar, stora som små.


Expressen.se – Prinsessan Estelle i vit päls – historien bakom


Fårfestival i Kil och utställning i Jönköping


25 februari, 2015


Helgen 27 februari till 1 mars kommer jag att vara på Fårfestivalen i Kil för att hålla föredrag och kurs samt ställa ut och visa skinnhantverk. Pälsar, vantar, hjärtan, stjärnor och mycket mer.  Våren och sommaren kommer att ha sin plats i form av min tolkning av årets tema på fårfestivalen FÅRever young.

Pälsar, brudlad, vantar och mycket annat har skickats till Jönköping för att visas på Folkdräktsmarknaden, Jönköpings läns museum, Röda salen den 28 februari.

Snö, kyla och vantar hör liksom ihop


31 januari, 2015 

 


I verkstan designas och tillverkas vantar för att skickas till kunder. Vill du beställa eller designa och sy dina egna vantar är du välkommen.


Vinterkurser


Designa och sy dina egna skinnvantar


För bokning eller beställning kontakta Täpp Lars på telefon 070 690 44 89 eller skicka ett mail till lars@tapplars.se


Julklappsakuten


17 december, 2014

 

Nu gnistrar rimfrosten på varje gren och det knarrar under skorna. Skymningen sänker sig tidigt och julen närmar sig. Från torsdag 18/12 till tisdag 23/12 öppnar jag julklappsakuten 17,00-20,00. Njut av julstämning, glögg och pepparkakor medan du löser julklappsfunderingarna i min lilla butik.


Historisk Lucia i Malung


12 december, 2014

 


Under mitten av 1800-talet vandrade luciatåg från gård till gård i Malung, de spelade och sjöng lussivisor och bjöd på lussebröd bakade som solkors. Lucia var klädd som brud med ljus i håret och slöja.


Tärnorna klädda som brudpigor i Malungskläder med  glittrande lad om huvudet.


Så småningom blir kläderna omoderna och den vita Lucian tar över med hjälp av nykterhetsrörelsen och visorna ändrar karaktär och blir mer stillsamma och ”värdiga”.


Troligen kommer Luciatraditionen till Malung med män och kvinnor som varit på skinnarbete eller handelsresa i Västsverige, och där stött på Lussebrudar och fört traditionen med sig hem och införlivat delar av  bröllopstraditionerna hemma i Malung i luciatågen.


Under slutet av 1800-talet växer nykterhetsrörelsen starkare över hela Sverige och det blir brukligt med Luciatablåer på deras julfester. I luciatågen börjar man då plocka in stjärngossar som annars gick runt och sjöng i gårdarna på annandag jul eller runt trettondagen, för att samla in brännvin och mat till ungdomarnas egna julfester och danser.

År 2000 läste jag en uppteckning om luciafirandet under 1860-talet i Malung.

Jag tyckte att det lät  vackert och ville gärna se och uppleva ett sådant luciatåg och satte igång att sy upp dräkter och lad.

2001 gick det första luciatåget i folklig viston in i Malungs kyrka och tre år senare blev det inspelning för SVT tillsammans med Maria Röjås.


Ett program med ”Lucia i folklig viston” kan uppföras efter förfrågan på olika platser.


På min youtube-kanal finns ett filmklipp med två lussesånger som framförs av gruppen på bilden.Önskar er alla en riktigt trevlig Lucia


Hälsningar Täpp Lars

Julen står för dörren


3 december, 2014

 


Julen står för dörren och julklappar skickas överallt till de som önskar. Stjärnor och hjärtan, ärmmuddar och ljusmanschetter, kuddar och mycket annat.


Reportage i Året Runt


3 december, 2014

 


Härligt hem för julmys


Veckotidningen Året runt har i sitt senaste nummer (NR49) ett reportage som de gjort hemma hos mig på Romarheden. Jag delar med mig av inspiration som gör julen extra mysig.


Klicka här för utskriftsvänlig version av: