Malungsdräkten kom ur allmänt bruk under 1870-talet. Den gamla dräkttraditionen började då luckras upp med nya moderna plagg och influenser
Männen började använda långbyxor och kvinnorna använde modernare förkläden och livstycken till de övriga dräktdelarna. Men ända in på 1930-talet användes ”Malungskjolar” och ”Malungspälar” till vardags av enstaka kvinnor. Pälsarna var det plagg som levde kvar längst in i modern tid och en bra bit in på 1900-talet syddes pälsarna industriellt för att användas som vinterplagg i dagligt bruk av äldre kvinnor i Malung.
Så som Malungsdräkten bärs allmänt idag har den sett ut sedan 1892 när järnvägen till Malung invigdes. Inför invigningen skulle välkomstkomitén vara klädd i den gamla Malungsdräkten och den kom då att standardiseras något och en del varianter föll i allmän glömska.
Den standardiserade kvinnodräkten består idag av följande: vit överdel (blus), vit hatt av tunt bomullstyg, blommig schal i yllemuslin eller sidenschal, blå kjol, broderat liv av ylle eller tryckt kattun, rött förkläde, röda strumpor, svarta skor med sämskskinns remmar, svart eller gul tröja och vit päls om vintern.
Den standardiserade mansdräkten består idag av: Gula knäbyxor av sämskskinn eller mollskinn, vit skjorta av bomull eller linne, skotskrutig sidenhalsduk, röd väst och blå strumpor, röd toppluva med grön flossad kant, svart tröja eller svart långrock.
Sedan några årtionden tillbaka har äldre dräktvarianter åter börjat användas vid olika tillfällen och idag är det inte ovanligt att se gröna högtidskjolar eller svarta kjolar av ylledamast från Norge.
De dräktvarianter som åter tagits i bruk idag är t.ex.;
Svart eller blå väst för männen, vita strumpor, linnebyxor.
För kvinnor finns, sommardräkt med grönkjol och gultröja. Högtidsdräkt med svart roskjol och även arbetsdräkt helt sydd i linne och därtill skimpa ( skinnförkläde)
Rödkjol och rödtröja finns omnämnda i flera bouppteckningar och reseskildringar från Malung och även dessa plagg finns idag uppsydda och används som Malungsdräkt.
Vad är en Folkdräkt?
En folkdräkt är ett lokalt särpräglat dräktskick med lokala klädkoder som alla sockenbor kände till. T.ex. vilket förkläde som används vid begravning eller konfirmation.
Vad är en Hembygdsdräkt?
En hembygdsdräkt är en komponerad dräkt ”uniform” för att visa tillhörighet till en viss bygd vid t.ex. uppvisningar av folkdans.
Vem får bära folkdräkt eller hembygdsdräkt?
Alla! Det finns ingen som äger rätt att förbjuda dig att använda den dräkt du vill.
Vilken dräkt ska man välja?
Synen på dräkt och vilken dräkt man ska bära har genom tiderna varierat starkt.
Ingen mer än du som bärare äger frågan om vilken dräkt du ska bära.
Välj med gott samvete den dräkt du känner dig mest hemma i.
Måste en folkdräkt vara handsydd?
Hade stenåldersbarnen gjort som deras föräldrar sa att de skulle göra hade vi fortfarande gått omkring i skinnstycken ihopsatta med sentråd.
Du som ska bära dräkten och du som ska sy måste själv välja hur du vill att din dräkt ska sys.
Hösten 2020 tog vi över knappverkstaden efter Horst Hanke som i drygt 40 år tillverkat, utvecklat och levererat mässingsknappar och spännen till modedräkter, folkdräkter och hembygdsdräkter i hela Skandinavien.
Knapparna stansas ut i mässing, slipas och putsas innan mönstret präglas för hand och formas, för att sedan löda fast ringen på baksidan innan knappen slutputsas och poleras.
Välkommen med din beställning , letar du efter någon variant vi inte har bild på här, så hör gärna av dig med dina önskemål.